Astigmat ve Tedavisi
Astigmat Nedir?
Astigmat, en sık görülen kırma kusurlarından birisidir. Her görüntünün iki boyutu örneğin bir yüksekliği ve bir genişliği vardır.
Astigmatizma varlığında gözün kırıcılığı bu iki eksende birbirinden farklıdır. Bir eksen miyop, diğer eksen daha fazla miyop olduğunda miyopik astigmatisma, bir eksen hipermetrop ve diğer eksen daha fazla hipermetrop olduğunda hipermetopik astigmatizma, bir eksen miyop ve bir eksen hipermetrop olduğunda miks astigmatisma ortaya çıkmaktadır.
Astigmat belirtileri nedir?
Astigmatın temel belirtisi bulanık görme, uzak yazıları okuyama, gece ışıklarda dağılma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca astigmat bozukluğu olan bireylerde baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerde yorgunluk gibi belirtilerde görülür.
Astigmatım var mı?
Astigmatınızın olup olmadığını sayfamızın sonunda bulunan astigmat testi ile de anlayabilirsiniz.
Astigmat yok olur mu?
Astigmat genellikle kornea tabakasının şekil bozukluğundan kaynaklandığı için genellikle kendi kendine kayıp olmaz. Nadir durumlarda ileri yaşta katarakta bağlı astigmat ortaya çıkabilir.
Astigmat tedavi edilir mi?
Evet edilir. Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir.
Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir. Katarakt ameliyatı sırasında kullanılan torik yani astigmatlı akıllı yada normal göz içi lensleri ile düzeltilebilir.
Astigmat Tedavi Yöntemleri
- Gözlük,
- Kontakt lens,
- LASIK, PRK, No touch lazer gibi göz çizme işlemleri,
- Katarakt ameliyatında torik lensler,
- Akıllı lens ameliyatında torik akıllı lensler.
Astigmat gözlük baş dönmesi baş ağrısı yapar mı?
Özellikle 1 numaradan fazla astigmatı olanlarda eğer gözlük kullanmaya alışık değillerse verilecek yüksek astigmatlı gözlük baş ağrısı ve baş dönmesi yapabilir. Bu nedenle bu tür hasatlarımızda önce bir süre kullanılacak düşük numaralı gözlükler vererek alıştıra alıştıra numaralarını artırıyoruz.
Özellikle çocukluk çağında astigmatı olan bireylerin gözlük kullanmaya alışması, ileri yaşlarda bu problemi ortadan kaldıracaktır.
Astigmat gözlük takılmazsa ilerler mi?
Gözlük sadece görüntüyü retinaya odaklayan bir araçtır. Bu nedenle takılıp takılmaması gözün ilerleyip ilerlememesini etkilemez. Ancak astigmat nedeniyle kötü gören bireyler çocukluk çağından itibaren gözlük kullanmaya alışmazlarsa ileri yıllarda gözlük kullanmada hep sorun yaşarlar ve görme kaliteleri düşük kalır.
Bu nedenle en iyisi astigmatlı gözlüklerimizi verildiği andan itibaren düzenli ve sürekli kullanıp alışmaya çalışmak ve güzel görmenin tadını çıkarmaktır.
Astigmat kaç numarada gözlük gerektirir?
Genellikle astigmat kurala uygun ve kurala aykırı olarak iki başlıkta incelenir. Kurala uygun 0.50 astigmat günlük hayatı fazla etkilemez ve gözlüksüzde rahat ederken, kurala aykırı astigmat olan bireyler 0.50 astigmatta bile kötü görüp gözlük takma zorunda kalabilirler.
Astigmatlı gözlük normal gözlükten farklı mıdır?
Normal yani sferik camlarda -1.0, +1.0 gibi tek bir numara vardır. Astigmatlı gözlüklerde ise bu sferik değere ek olarak ikinci bir silindirik değer ve bir açı vardır. Açı yani aks bu silindirik değerin gözlükte hangi açıda yerleştirileceğini söyler.
Örneğin -1.0 -1.0 aks 180 derece olarak yazılan bir camda -1.0 miyop -1.0 astigmat vardır ve astigmat değeri 180 dereceye yerleştirilmelidir.
Katarakt ameliyatı astigmatı düzeltir mi?
Özellikle kataraktı olan bireylerde ister akıllı mercek, ister edof mercek, ister tek odaklı mercek kullanılsın, astigmatı düzeltmek çok önemlidir. Bir anlamda düzletmemek yapılan işin yarım bırakılması demektir.
Astigmatlı yani torik göziçi mercekleri, hiçbir ekstra negatif problem yaratmadan astigmatı düzeltmekte ve görme kalitesini çok artırmaktadırlar. Maliyetleri astigmatız merceklerden %10-%15 daha fazla olsa da bu mercekler gözlük ihtiyacını ortadan kaldırarak gözlük maliyetini ortadan kaldırmakta ve yarattıkları ekstra masrafı birkaç yılda amorti etmektedirler.
Astigmat hastalık mıdır?
Yukarıda anlatılanlar hep düzenli astigmat dediğimiz korneanın şeklinin düzgün ama farlı eksenlerde farklı kırıcılıkta olduğu durumlardır. Ancak keratokonus, keratoglobus ya da kornea travmaları gibi durumlarda korneanın üstü engebeli bir arazi gibidir. Bu durum astigmatlı gözlüklerle de düzeltilemez.
Çoğu zaman cerrahi yöntemler ya da korneaya baskı yapan sert kontakt lenslere ihtiyaç olur. Düzensiz astigmatizma denen durumda astigmat artık bir kırma kusuru (göz bozukluğu) olmaktan çıkıp bir hastalık olmuştur.
Astigmat nasıl geçer doğal yöntemler?
Astigmat doğal yöntemlerle geçmez, aynı boyumuz gibi kornamızın bir ölçüsüdür, doğal herhangi bir yöntemle geçmez. Ya gözlük, kontakt lens kullanılarak etkisi ortadan kaldırılır, ya da lazerle göz çizilerek düzletilir.
1 yorum